Slim Fit; 4 meter bredt familiehus

Når de fleste familier beslutter at slå rod, ser de sig om efter store, imødekommende huse med masser af plads. Tag en gåtur ned af Galley Avenue i Toronto’s grønne Roncesvalles nabolag, og du vil se masser af boliger, der, med deres høje mure af røde mursten, passer til denne beskrivelse.

galley-house-exterior-rearSå er der en undtagelse: en smal modernistisk sammensætning af ruder og lilla mursten synes som et bogmærke mellem to ældre bygninger. Her er stedet, hvor Karen White og David MacNaughtan har lavet et nyt hjem til sig selv og deres to drenge, en lys tre-etagers bolig på en grund, meget smallere end de fleste forstæders indkørsler.

Jeg var overrasket over, at parret havde udplukket denne ejendom,” siger husets designer, Donald Chong. Da han første gang så den, var det en faldefærdig 75 kvadratmeter hytte, den ældste og mest faldefærdige bygning på hele gaden. Og grunden var lille: “Knib øjnene sammen og du vil gå glip af det.”

Men for Karen White og David MacNaughtan repræsenterede det muligheder. De havde boet i området i mere end et årti, hvor de har nydt stedets blanding af østeuropæiske familier og en voksende kreative befolkningsgruppe. Da de fandt stedet, boede de på en nærliggende hems med deres første barn og havde et fremtidsønske i tankerne. “Vi ønskede at have et moderne miljø, og have plads til en familie” siger Karen.

galley-house-exterior-front

Ikke kun det, men de ønskede også “at støtte moderne arkitektur og skabe et fællesskab af mennesker, som vi kunne bygge et projekt med,” tilføjer hun. Chong-en ven af en ven, var det første link, en ung lokal designer, der kun lige havde lanceret sin egen praksis. Karen, en indretningsarkitekt og professor i design historie, og David, der arbejder inden for finansiering, opbyggede deres forhold med Chong på historien om modernisme og hockey. “Karen vidste alt om Peter Behrens,” siger Chong. “Oven i dette er Dave målmand, og det er jeg også

Med Chong på opgaven, købte parret Galley Avenue grunden og stod så over for prøvelsen at få en familie til at kunne være der. Grunden var kun 5 meter bred, og havde et krav om 1 meters tilbageslag på den ene side af bygningen, og udelukket vinduer på siderne af huset. “Du kan ikke bruge en gammel folkelig stil, fordi du ville ikke være i stand til at bringe lys nok ind,” siger David. “Vi ønskede ikke at have en mørk gammel victoriansk stil. Men vi ønskede heller ikke at have en moderne bowlinghal.

Chong var klar til udfordringen. Som en ny praktiserende arkitekt værdsatte han den relative risiko som boligejerene havde med ham. “Dette var mit første alting,” siger han. “De var modige.” Men han havde et stærk netværk af virksomheder, herunder de lokale favoritter Shim-Sutcliffe Arkitekter, og han var medskribent på en bog om mulighederne for at bygge boliger på Torontos kludetæppe af underudnyttet bagrækker. Disse var alle erfaringer han tog med i dette projekt.

galley-house-interior-stairway-with-opaque-railFor Galley House, udtænkte Chong et 60 kvadratmeters hus, der benytter sig af grundens’s form: et volumen, der er 10 meter høj og 19 meter lang, med en række dobbelt-højde værelser med glas på forsiden, bagsiden og top. Ved at arbejde tæt sammen med Karen og David, fik han planen til at omfatte en række tilpassede funktioner, navnligt trapperne, der snoede sig op og ned gennem huset.

Den sydvendte indgang og stuer er på gadeplan, derfra er der et trin op til spisestuen mod nord, derefter fem trin ned og mod øst til køkkenet, som løber ud i baghaven. En anden trappe mod syd op til anden sal, går forbi en flot stue med højt til loftet. “I ældre huse, har alle sat soveværelser i front,” siger Chong. “Vi mente det ville være en forbrydelse at stjæle lyset til et soveværelse, der kun ville blive brugt senere på dagen. Det hele handlede om at være grådige med lyset.” Rummet indeholder også det mest centrale ved huset: en usædvanlig vindeltrappe der går op til det tredje niveau i huset, nemlig hoved soveværelset, udstillet bag en kæmpe glasflade på hovedfacaden.

Som byggeriet kom igang, byggede den følelse af fællesskab, som Karen og David ledte efter, op omkring projektet. Imens Karen vandrede frem og tilbage med sin unge søn, Griffin, i haven, mødte hun nogle nye naboer, Antje Bulthaup og Stefan Sybydlo. “De spurgte mig, hvem der ville lave vores køkken,” siger hun. “Jeg tænkte, jeg er en indretningsarkitekt: jeg vil. Men jeg var bange for jeg var ikke kunne nå at fuldføre det i tide. Så jeg gik hjem, checkede deres hjemmeside ud, og faldt næsten bagover.”

galley-house-interior-kitchen-from-second-floorAntje Bulthaup er en ætling af Bulthaup familien, der kører den tyske producent af high-design køkkener. Under et ophold i Toronto, hvor de skulle åbne et udstillingslokale, besluttede Bulthaup og Sybydlo sig at bosætte sig i Roncesvalles, hvor virksomheden havde sendt mange kataloger ud til lokale designere. Galley House blev deres første lokale projekt, til glæde for Chong, en stor fan af deres produkter.

Et hvidt Bulthaup system passede perfekt ind i deres 13-fods-lange køkken på bagsiden af huset, designet af Karen med skifer gulve og elementer i børstet stål. Og det er et fint supplement til resten af interiøret, som White, der i øjeblikket underviser møbelhistorie, har kitted ud med egegulve og møbler af Hans Wegner, Eoos, og Toronto design-producent Speke Klein. Den klassiske arbejde af Wegner er en referencepunkt: “Det er tidligt modernistiske løsninger til compact living,” siger White. Og derudover går mange af arkitekturens elementer igen i møbler og indretning, så huset bliver harmonisk.

Som en indflyttergave til White og MacNaughtan, bestilte Chong hans kunstner-svigermor til at lave et kviltet sengetæppe der skildrer deres hus, navnene på de involverede, og en besked: “Hjertet forvandler huset til et hjem.”

Denne følelse ledsager et bredere budskab om kompakte boliger. Karen og David er et ægtepar med to børn og en kat. For Chong er deres stærke vilje til urbanitet og moderne design bemærkelsesværdig. “Det handler om en familie, der kunne have flyttet til et stort hus i forstæderne,” siger han. I virkeligheden indebærer det at bo i et 12-fods (4 meter)  hus nogle ofre (der er kun en lille baggård for drengene at lege i), men det er ikke så hårdt som du måske forestiller dig. “Min søster bor i forstæderne med sin familie,” siger Karen. “Alle tror, vi har dette lille by hus med små værelser, men jeg har målt, og vi har stort set samme rumstørrelser.”

Dette er et anderledes ekspempel på genbrug og miljøtænkning! Den smalle grund kunne sagtens ha gået hen og blevet en offentlig skraldespandsplads, eller parkering eller noget helt tredje. I stedet har denne familie valgt at udnytte grunden til deres nye hjem. Jep, jeg synes det er en dejlig historie :) I kan se flere billeder af huset i et slideshow HER
(åbner i et nyt vindue)

galley-house-exterior-backyard-from-above 
Fotos: Dean Kaufman

2 Comments

  1. January 25, 2010 at 3:48 am | Permalink

    Hold kæft du skriver nogle spændende indlæg, med en ny vinkel på livet og mange ting. Jeg har brugt 2½ time på og læse, og har nydt det hele :D
    Slutter af med denne fantastiks inspirerende historie, som beviser at man selv sætter sine begrænsninger.

    Det er imponerende, intet mindre!

  2. admin
    January 25, 2010 at 1:06 pm | Permalink

    Tak for de søde ord :) Er også glad for min blog – det er en undskyldning for at dele alle mine tanker med verden ;) Hehe.
    Kig endeligt ind på siden i tide og utide, jeg uploader nye posts dagligt :)

    Mvh

Tilføj en kommentar

Din email er aldrig offentliggjort eller givet videre. Skal udfyldes*

*
*