LED: Langtidsholdbare, Energieffektive Lysdioder


Udskiftning af pærer kan hurtigt blive en handling fra fortiden i takt med at langtidsholdbare, energieffektive lysdioder (LEDs) kommer på markedet.

Med indførelsen af den kommercielt levedygtige elektriske pære i 1879, blev vores evne til at kontrollere og anvende lys ændret. Et hundrede og tredive år senere, i takt med at regeringerne optrapper  love om belysning og energi vedrørende brændsel til fornyelse af belysning, tager lysdioder en kæmpe føring.

De er både mindre og mere holdbare end glødepærer og lysstofrør. Lysdioder forbruger mindre energi samt varme end traditionelle typer af lys. De bruger op til 75 procent mindre strøm og holder op til 50 gange længere end en glødelampe pære – og næsten fem gange længere end en kompakt fluorescerende lys (CFL), ifølge det amerikanske energiministerium (DOE). I et forsøg på at hjælpe forbrugerne med bedre at forstå de fakta og tal, har DOE udviklet et let-at-læse, Energy Star-godkendt Lys Fakta mærke for LED-produkter, som indeholder specifikke oplysninger om effektivitet, fokus på funktioner samt lys output (målt i lumen) og nøjagtige farver.

Potentialet i disse produkter strækker sig langt ud over energieffektivitet og -besparelser. “LED løsninger, der fungerer godt i almene belysnings situationer, til lys-opgaver eller lys-betoninger i dit hjem, er egentlig først kommet på markedet nu,” forklarer Mary Beth Gotti, direktør på General Electric’s Lys & Electrical Institute. “Men den virkelig spændende udvikling af LED løsninger er, at vi begynder at lære at anvende lys mere effektivt end nogensinde før.” I takt med at designere begynder at eksperimentere med LED teknologi, bliver det bedre integreret i vores hjem. For eksempel som sikkerhed i oplysning af stødtrin og trapper, og endda som en del af møbler og inventar.

Jaime Salm, medstifter af den miljøfokuserende tegnestue MIO – og designer af Trask Lampen som er beskrevet længere nede - er enig, og han forudser en radikal forandring. “Hvordan vi oplyser områder, hvad det er der udgør en belysning, og service af lys i alle aspekter af vores liv, vil snart blive omdefineret.” Det ser ud som om der er en lys fremtid for den fremvoksende teknologi, og den er kun lige begyndt at skinne.

Jordan Kushins, assisterende redaktør for Dwell Magazine, har fundet sit bud på 15 fantastiske LEDlamper, som jeg er yderst enig i:

led allMassaud wo83t

Designet af: Wästberg
Pris
: $552,50 – 650
Farver: Sort, hvid
Mål: H 16″ x B 25″ x D 5,25″

Denne lampe står på en magnetisk platform, og kan rotere 360 grader. En infrarød knap registrerer bevægelser, så lampen tænder og slukker ved en simpel bevægelse med hånden. Mere info her.

 

 

 Abyss

Designet af: Osko & Deichmann
Pris: $595
Designet i: 1997

Lampen er et formbart modulopbygget stykke, lavet af støbt opal polycarbonat. Mere info om lampen her.

 

 

 

 Air

Designet af: Jukka Setälä
Kan købes hos: Luxo
Pris: $300
Farver: Sort, hvid, sølv

Denne lampe bruger kun 9 watt energi, og kan være tændt kontinuerligt i mere end 5 år! Mere info om lampen her.

  

Brazo

Designet af: Pablo Pardo
Kan købes hos: Pablo Designs
Pris
: $420-460
Farver: Sølv, sort, hvid, bronze

Med en aluminium konstruktion er denne lampe udstyret med en skærm der kan drege 360 grader og en arm, der kan vippes 90 grader. Den har en lysdæmper-kontrol, er ridsefri og er hovedsageligt fremstillet af genanvendelige materialer. Den vandt “Best in Show” og “Best Lightning Design” på Neocon 2007. Lampen findes også som standerlampe. Mere info om lampen her.

 

Magnetita

Designet af: Denis Santachiara
Lavet af: Studio Italia Design
Pris:
$1,323

Mange forskellige magneter kontrollerer bevægelserne af denne lampe i børstet aluminium. Lampen giver både direkte og indirekte belysning. Mere info om lampen her.

 

 

W081t2

Designet af: Claesson Koivisto Rune
Lavet af: Wästberg
Kan købes hos: Design Within Reach
Pris: $550
Farver: trækul, grøn, hvid

Inspirationen til denne 2008 lampe kom fra den præcise belysning fra en kirugisk lampe. Mere info her.

 

Trask Lamp

Designet af: Jaime Salm
Kan købes hos: MIO
Pris: $225
Farver: Hvid, sølv, chartreuse

Trask Lamp tager effektiviteten af LED belysning og blander den med fleksibilitet. Fremstillet til at transporteres helt fladt, maksimere materiale udbyttet og eliminere papiraffald – Trask Lamp er ægte øko-centreret design. Lampen inviterer brugeren til selv at være designer, og fungerer samtidigt som katalysator i etableringen af en dialog om de muligheder der er ved lokalt fremstillet og bæredygtige produkter. Mere info: mioculture.com

 

Tolomeo Classic LED

Designet af: Michele de Lucchi, Giancarlo Fassina
Kan købes hos: Artemide
Pris: $580

Lampen er oprindeligt designet i 1987, og er i poleret aluminium. Denne version er med LED, og fås i fire versioner, hver med en udskiftelig base: bord-base, fast klemme eller til skrivebordet. Mere info om lampen her.

 

 

Irvine 082t

Designet af: James Irvine
Lavet af: Wästberg
Kan købes hos: Design Within Reach
Pris: $550
Farver: Hvid, kul

Denne lampe er fri for hængsler og håndtag. Den er designet i 2008 af James Irvine og består af 3 omdrejningspunkter, som alle kan vippes 360 grader. Mere info her.

 

 Jetzt

Designet af: Axel Schmid
Lavet af: Ingo Maurer
Pris: $510

Jetzt bruger verdens første højspændings LED, så der er ikke behov for en transformer. For at opnå sikkerhedsstandarden i den tyske TUV, er lysdioderne støbt ind i gennemsigtig plastik. Lysblokken er limet til en anodiseret aluminiums struktur, der også sikrer en tilstrækkelig kølende effekt. Mere info om lampen her.

 

Link

Designet af: Peter Stathis
Kan købes hos: Pablo Designs
Pris: $380
Farver: grå, sort, orange, grøn, hvid

Link er inspireret af den klassiske pantograf lampe, og er justerbar til 360 grader. Mere info om lampen her.

 

Stem Ray

Designet af: Studio Conran
Kan købes hosYamagiwa
Pris: $460

Den gummibelagte lampe gør, at lyset er målrettet i alle retninger. Den er udstyret med LED specifikt udviklet af Yamagiwa’s teknikere. Da lysdioder ikke genererer varme, kan lyskilden være forsinket 20mm ind i stammen, og derved eliminere blænding. Mere info om lampen her.

 

 

F+P 550

Designet af: Foster and Partners
Lavet afLouis Poulsen
Pris: $3,200

Denne lampe er fremstillet af aluminium og hvid opalglas, og fåes som hængelampe. Den er resultatet af et samarbejde mellem arktekt Norman Foster og Louis Poulsen. Mere info om lampen her.

 

 

Element

Designet af: Mark McKenna
Kan købes hos: Humanscale
Pris: $445
Farver:
sølv, hvid

Denne lampe bruger mindre end 7 watt, og har derfor en levetid på 60.000 timer. Hovedet kan vippes 135 grader front til bag, og 90 grader op og ned. Dette giver 19 monteringsmuligheder, og hængslet i basen kan yderligere dreje 360 grader. Mere info om lampen her.

 

Itis

Designet af: Naoto Fukasawa
Kan købes hos: Artemide
Pris: $400

Denne lampes funktioner omfatter en lys diffuser i siden i transparent polykarbonat, en stamme der kan rotere 90 grader, et hoved der kan rotere 180 grader, og en touch lysdæmper på basen. Mere info om lampen her.

Tilføj en kommentar

Din email er aldrig offentliggjort eller givet videre. Skal udfyldes*

*
*